...

Pencerahan asas tentang hakikat-hakikat kehidupan . Semoga 'dunia' tidak ada pada hati kita tetapi ada di tangan kita. Semoga kecintaan pada dunia yang membawa kepada sifat-sifat negatif seperti tamakkan harta, kedekut untuk bersedekah, suka bermewah-mewah, tiada dalam hati kita. Semoga kecintaan pada Akhirat sahaja yang ada.. Di sana ada semua yang jauh lebih hebat dari di dunia.. Dunia sebaliknya diharap berada di tangan kita sahaja, bermaksud kita berkuasa mengawal dunia, kita memerintah dunia dengan keadilan, supaya syariat Islam yang membawa kesejahteraan tertegak. Bukan memerintah dunia sepertimana yang biasa berlaku, memerintah kerana inginkan kekayaan, kekuasaan dan kemasyhuran sehingga menindas yg lain... Wahai Kekasih-kekasih Allah.. Esok, risalah kita akan beroleh kedudukan paling tinggi, dakwah kita akan mendapat kemenangan, dan kalimat kita akan terdengar di mana-mana, kerana sesungguhnya Allah bersama kita. Bersemangatlah!

Sunday, January 15, 2012

Halang Perkahwinan SYAITAN Ketawa

Kasihan melihat seorang rakan yg mahu bernikah secara halal tp emaknya mahu perkahwinan secara besar-besaran sedangkan tiada wang yg mencukupi., Ini fenomena biasa yg sebenarnya sgt disukai SYAITAN.

Pernikahan adalah fitrah manusia normal. Jgn halang perkahwinan yg mahu didirikan secara halal. Jgn sampai anak mencari dgn jalan haram. Mereka yg halang org mencari yg halal hanyalah Syaitan atau org jahil yg tidak tahu bhw syaitan sedang ketawa menyaksikan dia berjaya dihasuti.


 Buat shj secara sederhana, sekadar yg termampu. Salah jika kita hanya memikirkan pandangan masyarakat sedangkan fitrah anak terhalang.Tahukah berapa mahar Sayyidina Ali ketika menikah dgn Sayyidina Fatimah az-zahrah? Hanya duit sedikit shj setelah menjual baju besi yg buruk. Beliau tidak punyai apa2, namun apa yg ada itulah dimanfaatkan sebaik mungkin.


Kalau gaji rm50, jgn belanja mcm gaji RM5000. Yg utama, adalah menghalang yg haram. Kenapa mengutamakan kata atau cercaan orang yg jahil? Org yg jahil akan terus mencerca. Hatta Nabi pesuruh Allah SWT pun selalu dicerca.. oleh siapa lg kalau bukan org2 jahil...


 Gaji ada, namun tak banyak mana.. tp kalau cukup utk menyara hidup, maka pada sy itu sudah dikira mampu utk bernikah. tak perlu hantaran sampai beribu2 jika tak mampu... Nak buat pinjaman bank pun boleh, tapi kena sedar itu akan merugikan..


Buat shj sekadar yg mampu. Jgn peduli sgt kata oarang ASALKAN KITA DI JALAN YG BENAR dan tak buat benda haram. Tips Mencari Calon Isteri. Carilah wanita yang mudah maharnya dan mudah urusan menikahinya. Rasulullah S.A.W bersabda yg bermaksud : “Di antara wanita yang membahagiakan adalah yang mudah urusan melamarnya, mudah maskahwinnya, dan mudah rahimnya (mudah melahirkan zuriat).”
 [Majma’ az-Zawa’id, 4/516, no. 7482]


Rasulullah S.A.W bersabda yg bermaksud :“Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah.” [Hadith Riwayat Abu Daud, 6/13, no. 1808. Dinilai sahih oleh al-Albani]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...